Yazıcı Nedir ? Kağıt Ayarları ,Yazıcı Çeşitleri ,Yazıcı Sorunları
Yazıcı Nedir?Yazıcılar, bilgisayar ortamında üretilen sekil, grafik ve yazıların kağıda aktarılmasını sağlayan araçlardır.Her yazsıcı, kendine özgü bir mikro işlemci ve sinirli sayıda karakter depolamasına olanak sağlayan bir tampon bellek taşır.Yazıcıların sınıflandırılmasında temel ölçüt, karakterlerin basımında kullanılan teknolojik farklılıktır. Bir yazıcının kalitesini belirleyen ölçütler ise, baskı hızı ve birim alandaki nokta yoğunluğudur. Renkli baskı yapabislmesi de yazıcı kalitesini beslirleyen bir ölçüt haline gelmektedir. Baskı hızı, saniysede basılan karakter sayısı ya da lazer yazıcılarda olduğu gibi, dakikadaki sayfa sayısı ile ölçülür.
Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?
- Papatya Çarklı Yazıcılar
- Nokta Vuruşlu Yazıcılar
- Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
- Piezo elektriklik
- Lazer Yazıcılar
Yazıcı Bağlantısı ve Bileşenlerin genel kontrolü
Yapmanız gereken ilk işlem, yazıcıyı ambalajından çıkarmak ve kutu içerisinde eksik bir aparatın bulunup bulunmadığını kontrol etmek. Kutuda bulunması gereken aparatların eksiksiz bir listesini, ürünle birlikte gelen kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Eğer gözünüze herhangi bir eksik çarparsa, hiç vakit kaybetmeden yazıcıyı satın aldığınız satıcıya baş vurmalısınız.
Yazıcıyı bilgisayara bağlamak için, standart elektrik kablosu ile birlikte bir de paralel kabloya (yazıcının bilgisayarın psaralel girişine bağlanmasını sağlayan uygun kablo) ihtiyacınız olacak. Bus kablo, genelde yazıcı ile birlikte kullanıcılara sunulmaktadır. Ancak bazı üreticiler, paralel kabloyu ayrı olarak satışa sunmayı tercih ediyorlar. Bu yüzden, öncelikle sparalel kablonun ürünle birlikte gelip gelmediğini öğrenmelisiniz. Eğer kablo kutu içerisine dahil edilmemişse, küçük bir harcama yapıp kabloyu ayrı olarak satın almanız gerekecektir.
İkinci adıma geçmeden önce küçük bir hatırlatma… Yeni nesil yazıcıların büyük çoğunluğu, bilgisayar bağlantısı için USB arabirimini kullanmaktadırlar. Eğer sizin yazıcınız da bu arabirimi destekliyorsa, bu durumda paralel kablo yerine USB kablosuna ihtiyacınız olacak.
- Yazıcının hazırlanması
Yazıcının tüm mobil parçaları, doğal olarak kaldırılması gereken yapıştırıcı bant ve uygun plastik sabitleme tertibatları ile bloke edilmiştir. İlk olarak, cihazın dış kısmında göreceğiniz yapıştırıcı bantı çıkartın. Daha sonra kapağı açın ve yazıcı başlığını bloke eden plastik tertibatları da kaldırın. Bu tertibatları saklamanızda yarar var, çünkü yazıcıyı başka bir yere taşırken faydalı olabilirler.
- Kâğıt ayarları
Tüm yazıcılar, kağıdın genişliğine ve uzunluğuna göre ayarlanabilen uygun kollssara sahiptirler. A4 formatındaki kağıtları tsepsiye yerleştirmeyi kolaylaştırmak için, bu kolları kaydırmak faydalı olabilir. Önce tepsiye bir miktar kağıt yerleştirin; hemen ardından kolları kağıtların kenarına doğru kaydırın.
- Elektrik bağlantısı
Yazıcıyı elektrik hattına bağlayabilmeniz için özel bir adaptöre ve kabloya ihtiyacınız olacak. Siyah bir kutuya benzeyen adaptör ve bağlantı kablosu, yazıcı ile birlikte kullanıcılara sunulmaktadır. Kablonun bir ucunu yazıcının uygun girişine, diğer ucunu da adaptör üzerindeki girişe takın. Adaptörden çıkan kabloyu ise prize bağlamanız gerekiyor.
- Mürekkep kartuşlarının yerleştirilmesi
Yazıcıyı çalıştırın ve kapağını açın. Kapağı açtığınızda, kartuş yuvalarının da ortaya doğru hareket ettiklerini göreceksiniz. Yeni nesil yazıcıların hemen hepsi, iki farklı kartuş yuvasına sahiptir. Küçük yuvaya siyah mürekkep kartuşu, diğerine ise renkli mürekkep kartuşu yerleştirilir. Kartuşları kutusundan çıkartın ve üzerlerindeki koruyucu bandı, bu kısma dokunmamaya dikkat ederek ayırın. Artık kartuşları yuvalarına yerleştirebilirsiniz.
Ancak bu işlemi gerçekleştirmeden önce, kullanıms kılavuzundaki talimatlara göz atmayı da ihmal etmeyin.
- Yazıcının bilgisayara bağlanması
Başlamadan önce hsem bilgisayarın hem de yazıcının kapalı olması gerektiğini unutmayın. Paralel kablonun bir ucunu yazıcıya takın (gerekli giriş yazıcının arkasında bulunur) ve jakı sabitleyicilerin yardımıyla yuvaya sabitleyin. Kablsonun diğer ucunu ise, bilgisayarın arkasında bulunan paralel girişe (LPT yuvası) yerleştirin ve jakın iki yanında bulunan vidaları sıkın.
Eğer yazsıcı USB arabirimini kullanan bir modelse, yine aynı aşamaları izleyeceksiniz. Ancak bu kez kablonun iki ucunda da sabitleyici bulunmadığını göreceksiniz ve bağlantı için USB girişlerinden yardım almanız gerekecek.
- Gerekli sürücülerin yüklenmesi
Yazıcının ve bilgisayar arasındaki bağlantıların doğru olarak yapılıp yapılmadığını bir kez daha kontrol edin. Hersşey yolundaysa, artık bilgisayarı ve yazıcıyı çalıştırabilirsiniz.
Windows açıldığında, yazıcı ile birlikte gelen CD’yi CD sürücünüze yerleştirin ve kısa bir süre bekleyin. Yükleme programı otomatiks olarak başlayacaktır. Bu noktadan sonra, ekranda göreceğiniz talimatlasrı izlemeli ve kurulumu tamamlamalısınız. Kurulum işlemi sona erdiğinde, yazıcınız da kullanım için hazır duruma gelmiş olacaktır. Artık belgelerinizi basmaya başlayabilirsiniz.
0 yorum: