Bilgisayar Temel Bakım ve Donanımlarını Kullanmak

13:46 , 0 Comments

Donanım
Bilgisayarın tüm fizikssel yapısını ifade eder. Yani monitör, klavye, kasa ve kasanın içindefkiler tüm fiziksel yapıyı oluşturur.

Klavye
Mouse(fare)
CD Sürücü
Ses Kartı
Sabit Disk
Güç Kaynağı
Ana Kart
RAM
ROM
Ekran Kartları
İşlemci
Bıos

Klavye
Fiziksel olarak bir daktilonun tuş takımına benzeyen klavye PC’lerde en çok kullanılan giriş birimidir.
Ülkemizde Q ve F klavyeleri kullasnılmaktadır.

Mouse(fare)
Ekrandaki öğeleri seçmenizi ve hareket ettirmenizi, temsil ettiği işlemleri yaptırmanızı sağlayan bir giriş aygıtı’dır.

CD Sürücü:

Küçük, taşınabilir, yuvarlak boyutlarda, elektronik kayıt, yedekleme, ses video saklamak ve bilgisayar verilerini sayısal bir formatta saklayabilen, optik medyadır.

Ses Kartı:
Ana kart üzerine takılan ses kartı bilgisayarın hafızasından aldığı dijital bilgileri analog bilgilere çevirir ve hopfarlör veya kulaklık çıkışından dışarı verir. Mikrofon veya LINE girişinden aldığı analog bilgfileri de dijital bilgiye çevirir ve bilgisayarın hafızasındaki uygun bir yere depolar.

Sabit Disk
Verilerin toplandığı bir depolama aracıdır. Hard-disk olarak da anılır. İçerisinde bulunan metal plakalar yüzünden hard-disk adı verilmiştir. Çeşitli markalarda ve kapasitelerde bulunabilir.

Güç kaynağı (Power supply)
Bilgisayarın, prizden 220 Volt elektriği alıp sistesmin ihtiyacı olan 5 Volt ve 12 Volt doğru akım gerilimine dönüştüren parçasıdır. Bilgisayar güç kaynakları genelde ‘Watt’ cinsinden ölçülür. 90 W düşük seviyeden 300 W yüksek seviyeye kadar çeşitleri vardır.

AnaKart:
Anakart terimi , diğer tüm bileşenler , aygıtlar ve çevre birimleri buradan kontrol edildiği için kullanılabilir. Anakart üzerinde işlemci ve ram gibi parçaların yerleştirileceği yuvalar ile diğer aygıtların bağlanacağı portlar ( AGP,PCI,ISA ) ve depolama birimlerine ait kabloların bağlanacağı yuvalar bulunmaktadır.Kullanılan bilgisayar sisteminin masaüstü kasa kullanılması durumunda , anakart kasanın alt kısmına, dikey (tower) olarak kullanılması durumunda ise dik olarak kasanın yan tarafına monte edilmektedir.

Günümüzde üretilen tüm anakartlar , aynı model kasalara uyacak şekilde üretilmektedir.. Anakartlar AT ve ATX olmak üzere iki farklı özellikte olabilirler. Buna karşılık iki farklı özellikte (AT ve ATX) kasalar üretilmektedir. Anakart ile kasanın uyumlu olması gerekir.. AT bir kasanın içine ATX anakart yerleştirmek imkansızdır.

Ram

Bir veri ile çalışılırken kullanılan çalışma alanıdır. Bu alan geçici olarak her işlem sırasında, yapılan işlemlerin yazıldığı yerdir ve işlem bittiğinde boşaltılır.

Rom
Sabit bir bellektir, fabrika çıkışı kayıt yapıldıktan sonra bilgisayarınsızın her açılışında taşıdığı bilgiler okunur. Bu bilgiler bilgisayarınızın işleysişini kontrol ederler.

Ekran Kartı
Bilgisayarda görüntüyü oluştsurarak ekrana iletmek için kullanılan aygıttır. Ekran kartı, bir kart olarak anakart üzerine üzerinde takılafbileceği gibi, üretim sırasında da anakart üzerine yerleştirilebilir. Anakart üzerine, üretfim sırasında yerleştirilen bu tür aygıtlar “OnBoard” olarak adlandırılır. Ekran kartları kapasite ve grafik hızlandırıcı özelliklerine göre farklılıklar gösterir.Bazı ekran kartlarında 3d özelliği bulunmaktadır. Bu kartlar, özellikleri yüksek grafik uygulamalarında görüntülerin daha hızlı oluşmasını sağlar.

İşlemci

İşlemci bilgisayarın en önemli parçası ve beyni olarak kabul edilmektedir. İşlemci , verinin işlenmesi sırasında bütün aşamaları yönetir, donanım bileşenflerini idare eder ve anakart üzerinde bulunan tüm bileşenlerle doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılıdır. Bir işlemci, üzerine yerleştirilen transistörlerden oluşmaktadır. Bir işlemcide milyonlarca transistör bulunur. Bir bilgisayarın hangi performans ağına dahil olacağını belirleyen yonga işlemcidir. Bilgisayar; kullandığı işlemci ismiyle anılır. P3 ( pentium 3 işlemcili) P4 ( pentium 4 işlemcili )

İşlemcinin performanssını belirleyen en önemli faktör saat frekansı vefya hızıdır. İşlemcinin temposunu oluşturan saat frekansı , bir saniyedeki darbe safyısıyla ölçülür ve megahertz ( Mhz ) birimiylfe gösterilir. 1 Mhz , saniyede 1 milyon darbeye denk gelir. Buna göre 133 Mhz hızında çalışan bir işlemci, bir işi saniyede 133 milyon defa yapabilir.

Bıos
BIOS bilgisayara takılmış olan donanımların temel ayarlarını ve özelliklerini depolayan bir çeşit Rom bellektir. Bilgisayar açılırken BIOS’taki bilgilere
göre tüm çaevre donanımları kontrol eder ve hata olmfadığından emin olarak bilgisayarın açılmasını sasğlar.

erdem

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard. Google

0 yorum: